Biografija

Tea Bajc, rojena v Ljubljani, je svoje baletno izobraževanje začela pri desetih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V tem času je že sodelovala v baletnih predstavah SNG Opera in balet Ljubljana ter nastopila v baletih Bajadera in Sylfide.

V poletnih počitnicah sezone 2010/11 je obiskovala seminar baletnih plesalcev na otoku Vis, kjer je prejela povabilo direktorja baletne šole Accademie teatro alla Scala, da pride na sprejemne izpite v Milano. V šolskem letu 2011/12 je pri dvanajstih letih uspešno opravila sprejemni izpit in pričela šolanje na tej baletni akademiji v Milanu. V času šolanja je prejela tudi štipendijo za posebno nadarjene.

Izobraževanje je nadaljevala pri vrhunskem romunskem baletnem pedagogu maestru Vasile Solomonu, ki je prav posebej, na priporočilo baletnega plesalca, koreografa in umetniškega vodja SNG Opera in balet Maribor Edwarda Cluga, prišel v Slovenijo.

Tea je pri petnajstih letih uspešno opravila avdicijo in postala članica Baletne akademije na Dunaju. Akademijo obiskuje že tretje leto in je edina slovenka na tej prestižni akademiji. Poleg rednih nastopov v okviru Akademije je bila tudi izbrana za predstave Dunajske državne opere in sicer v  predstavah Sylfide in Romeo in Julija. Sodelovala je z Mariinsky teatrom na  poletnem  Festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu v predstavi Romeo in Julija. Januarja 2016  pa je nastopila na prestižnem dunajskem Opernballu, ki je praznoval 60.obletnico. Predstavo je pripravil priznani koreograf Vladimir Malakhov.

V oktobru  2016, je nastopila v Pekingu glavnem mestu Kitajske na gala večeru v koreografiji priznane koreografinje Evelyn Teri. Z isto koreografijo je na Dunaju v januarju 2017 odplesala na gala večeru kitajskega novega leta. Sodelovala je tudi pri baletni postavitvi novoletnega koncerta v Muzikvereinu, ki ga vsako leto spremlja več kot 60 miljonov ljudi po celem svetu.

Februarja 2017 se je v Udinah predstavila italijanskemu občinstvu.

Po uspešni avdiciji v decembru 2016, je bila  ponovno izbrana v  baletni ansambel dunajske državne opere, kjer je skupaj z njimi odplesala na Opernballu 2017. Tokrat je koreografijo pripravil Lukas Gaudernak.

V juniju istega leta je plesala na veliki produkciji Nureyev Gala. To je vsakoletna zadnja predstava sezone dunajske državne opere, pri kateri sodelujo najboljši baletni prvaki priznanih svetovnih opernih hiš. Tea je plesala odlomek iz 3.dejanja Bayadere.

Letošnja diplomantka svoje baletno izobraževanje nadaljuje na Baletni akademiji dunajske državne opere. Izpopoplnjuje se na mojsterskih tečajih pri priznanih baletnih plesalcih in koreografih. Istočasno pa se pripravlja tudi na mednarodno baletno tekmovanje EBGP ( European Ballet Grand Prix ).